Yoga

Wat is Yoga?

Yoga. Steeds meer mensen die het doen en steeds meer studio’s die de deuren openen. Maar wat is het eigenlijk? En nog belangrijker, waarom zou je yoga doen? De intenties en verwachtingen rondom yoga verschillen nogal, vooral hier in het Westen. Zelf ben ik naar Thailand afgereisd om mijn 200 hour Hatha Yoga teacher training te behalen. Mijn vader heeft de vier jarige Saswitha yoga opleiding voor universeel denken in Amsterdam gedaan zo rond de tijd dat ik ter wereld kwam. Niemand heeft de wijsheid in pacht, iedereen heeft recht op zijn eigen interpretatie van Yoga, maar dit is de mijne, gevormd in de 27 jaar die ik nu jong ben. Ik verwijs naar de Hatha yoga, een van de klassieke vormen van (lichamelijke) yoga, de leer van de houdingen; asana’s. De yoga filosofie houdt namelijk veel meer in dan asana practice en omvat o.a. ook waarden, ethiek, meditatie en esoterie. Daar zal ik later meer over schrijven. Herkenbaar? Je zit vaak vast in je hoofd. Alles rationaliseren, elke keus die je maakt baseren op wat je denkt, niet op wat je eigenlijk voelt. Soms ben je zelfs compleet de connectie met je eigen lichaam kwijt. Signalen van je lichaam niet aanvoelen of herkennen, omdat je in je hoofd beslist dat je gewoon door moet. Eigenlijk ben je je dan amper bewust van jouw eigen energie en heb je ook niet door wanneer je misschien leeggezogen wordt of uitgeput bent. Je lichaam zit vol met spanning. Een dagje sauna zou je helpen ontspannen, of iets doen waar je blij van wordt, maar dat zijn vaak korte termijn ‘oplossingen’. Je hebt wel eens van yoga gehoord. Daar word je toch lekker zen van? Maar daar ben je echt niet lenig genoeg voor…

Yoga betekent; eenheid/verbinding. Als we kijken naar Hatha yoga, dan betekent Ha; geest en Tha; stof. Je zou kunnen zeggen dat je door het doen van yoga, geest en stof (lichaam) verbindt. Door het doen van Hatha yoga voelen we dat er een wisselwerking bestaat tussen wat we geestelijk zijn en wat zich daarvan in de stoffelijke kant van onszelf aan spanning en ontspanning laat merken. Met yoga vergroot je dit bewustzijn, door aan de eenheid te werken van geest en stof. Ons lichaam is uiteindelijk de uitdrukking van die eenheid en daarom lijkt het net alsof we yoga met ons lichaam doen. Veel mensen (voornamelijk mensen die opzoek zijn naar een work-out of van yoga een sport hebben gemaakt) zijn met het doen van yoga alleen bezig met het lichaam. Uiteraard zijn er veel lichamelijke voordelen als je yoga alleen vanaf een lichamelijke kant benadert, maar dat heeft verder niets te maken met de geest, terwijl juist die wisselwerking zo belangrijk is en mensen kan helpen in hun dagelijkse leven. Als het je lukt je lichaam en jouw energie te voelen, je hierdoor makkelijker je onderbuik gevoel mee kunt nemen in beslissingen, lukt het uiteindelijk ook om zo authentiek mogelijk in het leven te staan.

Camatkarasana  (wild thing pose)

Bij yoga is het heel belangrijk dat je niet geleid wordt door een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je vooral je neus naar je knieën moet krijgen of die balans houding net zo goed moet uitvoeren als al die meisjes op instagram. Zoek altijd naar een juiste houding voor jouw lichaam, waarin jouw eenheid voelbaar kan worden. Het resultaat is niet straks in de toekomst, het is nu, het nu laten gebeuren van wat je aan het doen bent. Het maakt niet uit hoe mooi het eruit ziet. De eerste keren zal je waarschijnlijk alleen maar bezig zijn met hoe een oefening lichamelijk in elkaar steekt. Als je dat een beetje onder de knie hebt, zal je steeds nieuwe dingen ervaren in een houding. Dan zal je merken dat een oefening niet alleen lijfelijk werkt (stof) maar ook een geestelijke werking heeft. Ademhaling speelt hierin een heel belangrijke rol. Zoals Hans Wesseling in zijn boek schrijft; ‘Lichamelijke kwalen hebben een geestelijke equivalent en stoffelijke ervaringen hebben ook een geestelijk effect. Een begrip als psychosomatiek benadert dit. Het is o.a. de reden dat psychiaters veel cliënten aanraden yoga te gaan beoefenen.’ Uiteindelijk is yoga een voorbereiding op meditatie.

Sukhasana

In onze maatschappij vandaag de dag wordt weinig aandacht gegeven aan de erkenning van de ‘geest en stof kant’ in het leven. Ik krijg hierdoor het gevoel dat de ‘geest kant’ snel in de taboesfeer belandt en iets als yoga snel als ‘zweverig’ wordt bestempeld. Om hier tegenwicht aan te geven schieten de ‘nuchtere power yoga lessen’ als paddenstoelen uit de grond en is yoga snel zijn oorspronkelijke essentie kwijt. Hopelijk geeft ook deze benadering van yoga je een vollediger beeld van yoga.

Ik hoop dat ik mag uitgroeien tot een yoga docent die kan bijdragen aan het welzijn en het bewustzijn van andere mensen. Mocht je vragen hebben, stel ze in de comments!

(Visited 328 times, 1 visits today)
Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Marian Borst 10 maart 2018 at 19:19

  😘lieve Roos, wát een mooi en duidelijk stuk heb jij geschreven over wat Yoga is en voor je kan betekenen. Na ons gesprek vorige week bij Anne en Max ☕️ heb ik er veel over nagedacht……Ga het zeker proberen😃👍🏻zo fijn dat je me hebt laten inzien dat het niet alleen voor lenige mensen is. Vind het zo bijzonder dat je een maand naar Thailand gaat voor de opleiding Rosa, je bent een kanjer ❤️💋Marian

  • Reply Rosa 11 maart 2018 at 14:28

   Dankjewel voor je lieve reactie Marian! 🙂

 • Reply sophie 16 maart 2018 at 22:43

  Wat ontzettend leuk om te lezen Rosa! Hoop er nog veel meer over te mogen lezen in de toekomst. Via welk opleidingsinstituut ga je de yoga opleiding doen?

  • Reply Rosa 21 maart 2018 at 16:13

   Hey! Dankjewel. Ik ga de 200 urige Hatha Yoga opleiding doen in Thailand, Koh Phangang met Akasha yoga academy. Naast dat je rekening houdt met de yoga stijl en wanneer je voor langere tijd vrij kunt krijgen, heb ik meerdere scholen een mail gestuurd met vragen. Zo merk je ook wel een beetje met wie je op 1 lijn ligt. Ook kijken naar het dagschema/onderdelen van de training geeft een beeld. Op de website van de yoga alliance vind je ook reviews van alle yogaopleidingen 🙂

 • Reply sophie 17 maart 2018 at 19:52

  Waar ik ook heel benieuwd naar ben is hoe je een goede opleiding uitzoekt want er momenteel echt een wildgroei aan opleidingen en manieren om je te registreren.

 • Reply Wat is meditatie? - VolgensRoos 19 december 2018 at 14:18

  […] ik in mijn artikel Wat is Yoga uitleg, is het fysiek beoefenen van Yoga (Asana)  in combinatie met ademhaling (Pranayama) een […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.