Meditatie, Spiritualiteit, Yoga

Wat is meditatie?

Wat doet een lotus houding, met gestrekte rug en gesloten ogen toch met mensen? Hoewel iedereen wel eens van het woord meditatie gehoord heeft en je bij de eerste en de beste Xenos dood gegooid wordt met buddah beeldjes die het voorbeeld geven, weet bijna niemand uit te leggen wat meditatie is en wat het voor je doet. Iets met rust in je hoofd? Iets met wolken die voorbij drijven in gedachten? In dit artikel leg ik het kort voor je uit.

Meditatie is een discipline die leidt tot een hogere staat van bewustzijn waarbij je zonder inspanning en identificatie met je gedachten, geconcentreerd kunt blijven.

Meditatie is niet het blokken van gedachten, of proberen nergens aan te denken, maar het gericht gebruiken van je aandacht en het niet- identificeren met gedachten. Het niet vereenzelvigen met je gedachten.

In de yogafilosofie wordt de staat van meditatie ook wel Dhyana genoemd. Het is een van de ‘stappen’ van het achtvoudige pad dat naar een staat van Samadhi leidt. Say what? Kort gezegd ziet dat er ongeveer zo uit:

Voordat je langere tijd kunt zitten zonder dat je je identificeert met je gedachten, moet je je eerst leren concentreren. Dat kost moeite en inspanning. Concentratie wordt in de yogafilosofie ook wel Dharana genoemd en is de stap voor Dhyana.

Eerst geef je je monkey mind een opdrachtje om te doen zodat het zich gaat focussen. Zoals tellen op een bepaalde manier bijvoorbeeld. Daarna probeer je je aandacht langere tijd op 1 punt te richten, bijvoorbeeld op je ademhaling of een object. Single pointed awareness is lastiger dan je denkt! Na lang oefenen kun je gaan merken dat je opeens momenten geconcentreerd kunt blijven zonder inspanning. Spontane momenten van meditatie. “When concentration is perfected, meditation appears”.

Je raakt vanuit hier steeds vaker een staat van bewustzijn aan waarbij je de dualiteit van het leven overstijgt, waar de eenheid van de kosmos voelbaar wordt (Samadhi):

“As a crystal of salt dissolves in water and becomes one with water, in the same way the unity of the I-consciousness and the Supreme consciousness appears. This is Samadhi.” – Saubhagyalakshmi Upanishad 2.14

Maar hoe begin je dan met concentreren / mediteren?

Zoals ik in mijn artikel Wat is Yoga uitleg, is het fysiek beoefenen van Yoga (Asana)  in combinatie met ademhaling (Pranayama) een voorbereiding op meditatie. Logisch, want als je probeert niet geïdentificeerd te zijn met je mind of met wat er buiten je gebeurt, moet je eerst de verbinding maken tussen je geest en je lichaam. Pas als je die verbinding hebt kun je beter naar binnen keren (ook wel Pratyahara genoemd). Tevens heeft yoga allerlei energetische effecten die je je helpen met het ‘sensen’  (voelen) van je lichaam en je energetische bewustzijn vergroten.

“Hatha yoga; to transform the body to make it a worthy vehicle for Self-realization.”

Er zijn meerdere apps te downloaden en duizend YouTube video’s te vinden waarmee je meditatie kunt oefenen. Let wel, de meeste begeleide meditaties zijn een vorm van concentratie en ontspanningsoefeningen. Wil je een stap verder, meditatie eigen maken? In 2019 geef ik een Sense of Self meditatie cursus in Alkmaar. Voor meer informatie over mijn aanbod en contact zie mijn website.

Voordelen van meditatie

Meditatie geeft je de ervaring in een andere staat van zijn. Je staat er dus letterlijk anders door in het leven, de realiteit waar je nu in zit. Je perspectief verandert hierdoor en je bent meer verbonden met wie je echt bent. Lichamelijk gezien heeft meditatie ook enorm veel voordelen. Je activeert je parasympatische zenuwstelsel (de kant van je zenuwstelsel die de ontspanning regelt). Het verlaagt je hartslag, verlaagt stress, ondersteunt je immuunsysteem en vergroot zelfs de grijze massa in je brein! Zelfs de frequentie van je brein golven verandert positief met meer alpha brain waves, die negativiteit en boosheid verlagen. Voor je gezondheid en wellbeing dus zeker een aanbeveling. Een soort work out voor je mind en ziel.

Graag wil ik dit artikel eindigen met het volgende om over te ponderen;

“The ignorant one thinks that the Self can be known by the  intelect, but the enlightened one knows that he is beyond the duality of the knower and the known.” – Kena Upanishad

Bedankt voor het lezen 🙂

(Visited 116 times, 1 visits today)
Previous Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marjolein 19 december 2018 at 21:01

  Bedankt voor dit mooie artikel Roos. Concentratie en uiteindelijk ook meditatie kunnen de mens zo veel brengen. Als ik iet zo ver weg had gewoon, had ik me zeker voor deze cursus opgegeven. Het is echt een aanrader.

  • Reply Rosa 29 december 2018 at 16:55

   Dankjewel Marjolein! Namasté

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.