Blogs, Inspiratie, Persoonlijk

Trouwen: Tips voor een bruiloft met een beperkt budget

Zo’n 200 dagen geleden vroeg een van de belangrijkste mannen in mijn leven (hoi pap, ik ben je nog niet vergeten hoor :P) mij ten huwelijk op een prachtig strand in Mallorca. Dat moment was zo relaxed, romantisch en zonnig. Nu is het eind februari, stond ik vanmorgen de autoruit te krabben en is het soms behoorlijk stressvol om alle laatste dingen te regelen voor de bruiloft. Hoewel ik nooit gedroomd heb van gigantische baljurken en lichtgevende koetsen met eenhoorns, moet ik als bloedeerlijke bruid to be wel toegeven dat het er gewoon insluipt, hoe ‘klein en laid-back’ je het ook probeert te houden. Wat sluipt er dan in? Nou gewoon, een extra gast hier, een extra ‘aan-snij-taart’ daar, toch maar wel een fotograaf, och, dan ook maar naar de kapper, en de ringen, die heb je toch hopelijk wel heel lang om dus laten we daar ook maar niet op bezuinigen ;). Van mijn oorspronkelijke ‘we doen het in de tuin met heel veel lampjes en ik knutsel alles zelf wel’ is niet heel veel meer over. Gelukkig is al het ‘extra’s’ grotendeels ook heel leuk en mooi en ben ik er van overtuigd dat het een heel mooie dag gaat worden, maar heel realistisch gezien: we zijn een groot feest aan het plannen en dat is niet makkelijk of goedkoop. Daarom leek het mij handig om enkele eerlijke inzichten en tips te delen over het plannen van een trouwdag, DIY stijl.

Tijd vs Geld
Alles waar je zelf geen tijd in kunt steken en waar je het woordje ‘trouw’ voor kunt zetten, kost heel veel geld. Trouwkaarten bijvoorbeeld. Je bent zo 200 euro kwijt aan een drukker en dan heb je de postzegels nog niet eens meegerekend. Uiteindelijk hebben wij zelf kaarten gemaakt (inclusief pritstift, stempels en een pons) en daarmee zeker 100 euro bespaard. De tekst had ik gratis ontworpen via picmonkey.com en de kaarten had ik gescoord bij de wibra voor 8 euro in totaal. Hoewel geen hoogstaand staaltje kunst, zijn ze best schattig uitgevallen. Wat we van te voren niet hadden bedacht was het feit dat we er 5 uur zoet mee zouden zijn. Ik zie het maar als een relatietest in de laatste uurtjes voor die handtekening, daar zijn we toch ook maar weer mooi doorheen gekomen. Oh ja, die taart die ik zelf ging bakken.. nu puntje bij paaltje komt trek ik toch echt liever mijn portemonnee bij dat idee. Het is dus handig om goed te weten aan welke punten je tijd kunt spenderen en aan welke punten je geld wilt spenderen.

De kringloop is je beste vriend
Theelichtjes voor 20 cent, malle decoratie voor in de photobooth, het is er allemaal te vinden. Er zijn zelfs trouwjurken en schoenen te koop, het moet maar net jouw smaak en maat zijn. Kisten, melkbussen, etagères, glaswerk, krijtborden… Een middagje snuffelen in de kringloop is erg leuk en goedkoop. Win win. Marktplaats staat trouwens ook vol en het meeste is maar 1x gebruikt.

Pinterest: vriend en vijand tegelijk
Ideeën en inspiratie in overvloed, maar er ligt ook een hoog ‘hebben-hebben-hebben-gehalte’ op de loer in al die mooie plaatjes. Neem de duizenden trouwjurken die je kunt vinden. Ik denk dat zeker 80% van deze jurken minimaal beginnen bij 1500 euro. Valt dat even tegen als je jouw met zorg samengestelde digitale prikbord laat zien in de winkel. Veel ideeën zijn gewoonweg hoog gegrepen. Ik had dikke vette mazzel in een outlet en kan dan ook iedereen aanraden om daar ook een kijkje te nemen als je op jurken jacht bent. Het hangt er dan wel vanaf wat er op dat moment in jouw maat in de rekken hangt, maar als je je niet vast pint (om er maar een pinterest woordgrap van te maken) op een pinterest plaatje dat je gezien hebt kun je daar prima slagen.

Gooi de dagindeling om – wees creatief
Een van de duurdere elementen van een gemiddelde bruiloft is het diner. Als je werkt met daggasten en avondgasten, zit je al snel met een mannetje of 20 aan tafel en vaak zijn er dan gasten bij die niet mee kunnen eten en die dan midden in de trouwdag voor hun eigen kostje moeten zorgen. Dat zagen wij niet zo zitten dus wij trouwen pas na het diner. Zo hoeven wij niemand teleur te stellen en kunnen wij dineren met een kleiner groepje. Ook hier zitten natuurlijk nadelen aan, maar goedkoper is het wel.

Gratis trouwen
Niet in elke gemeente is het een mogelijkheid (en ik heb zelfs begrepen dat het straks helemaal niet meer mogelijk gaat zijn), maar je kunt er nu nog voor kiezen om gratis te trouwen. Uiteindelijk zet je een handtekening, hoewel de kosten per gemeente verschillen, willen wij hier liever geen 500 euro aan uitgeven (scheelt gewoon een dj op de hele avond). Wij trouwen dan ook gratis voor de handtekening. De ceremonie op de bruiloft zelf is voor ons het meest speciale en persoonlijke moment, daar hechten wij toch het meeste waarde aan. Dat deze dan minder officieel zou zijn is wat ons betreft opvatting. Het is maar net hoe je het bekijkt 😉

Begin op tijd
Wij hebben werkelijk een prachtige locatie gevonden waar we geen zaalhuur hoeven te betalen, maar alleen een arrangement per gast af zullen nemen. Sounds like a dream right? Dat vinden wij ook en we zijn niet de enigen. Een jaar voor datum zijn de meeste weekenden al volgeboekt bij veel locaties. Het is dus aan te raden de tijd te nemen als je gaat voor een bruiloft met een krap budget.

Taart vs cupcakes
En dan nog een kleine tip van deze zoetekauw; ga voor cupcakes. Geen gedoe met snijden en benodigde schoteltjes maar enkel een leuk servetje. Er wordt bij sommige locaties ‘serveer geld’ gevraagd per gast om de taart te snijden en het gebruik van het servies en dat is met cupcakes dus niet nodig. Wij laten trouwens wel een klein aan-snij-taartje maken voor de leuk, maar alle gasten kunnen straks uit meerder smaken cupcakes kiezen. Gezellig en lekker.

En dan nog eentje:  augurken potjes. Mijn halve familie en vriendenkring zien zo ongeveer groen, maar als iedereen een paar potjes bewaart heb je in een handomdraai bloemenvaasjes en theelichtjes op tafel staan. Lintje eromheen, stickertje erop ét voila!

potjes

bron foto

Hoewel ietsje over budget en groter dan ik in eerste instantie had bedacht, kijk ik uit naar onze bruiloft dit voorjaar! Er zijn nog duizend details waar ik me druk om moet kan maken, maar juist een open houding zorgt voor flexibiliteit, creativiteit en uiteindelijk een leuke dag.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge