Inspiratie, Persoonlijk

Leuk zeg, een boek schrijven. Hoe doe je dat eigenlijk?

New age filosofie a la ‘the secret’,  of elk jaar een nieuw vison board in elkaar zetten met pritstift en een stapel vergeelde vt-wonen bladen, het is een levenswijze waar ik nooit zo in geloof. Visualiseren wat je graag wilt in het leven is leuk, maar of het universum er dan ook echt gehoor aan geeft? Ik dacht daar laatst eens over na en kwam erachter dat er toch wel één ding in mijn leven is waar ik zonder twijfel vanuit ga en vurig in geloof. Gewoon omdat ik niet anders wil en dus niet anders kan. Nee, ik word geen miljonair, win geen auto en word ook geen president.. maar ik ga wél een boek schrijven. Alsof elke twijfel die ik daarover zou hebben afbreuk zou doen aan deze droom. Hoe ik dat precies voor elkaar ga krijgen weet ik nog niet, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en ik vind er heus wel eentje. Ik leg mijzelf dan ook geen restricties op. Het maakt niet uit wanneer het af is, of ik een week niet geschreven heb, of dat ik mijn plot honderd keer verander. Het komt af. Dat vertrouwen is denk ik de eerste stap als je de intentie hebt om een boek te schrijven. Maar hoe ga je verder?

Love your notes

Namen van personages, pakkende openingszinnen.. ze komen zomaar in mij op als ik net tussen de schappen van de Praxis sta. Extreem verveeld overigens, ik strompel altijd maar een beetje achter Niels aan die wel van elke schroef weet welk nummer er aan hangt. Het vervelende is dat ik die briljante ingevingen dus heel snel weer vergeet. Vorige week nog, viel ik bijna in slaap en borrelde er een prachtige zin omhoog. Te moe om het lichtje aan te doen en het op te schrijven, bleef ik liggen, overtuigd dat ik het morgen nog wel zou weten. Niet dus. Het schrijven van blogs of columns is één ding, het schrijven van een verhaal dat plot technisch goed in elkaar zit een tweede. Het is een puzzel waarvan sommige stukjes heel lang zoek blijven of in eerste instantie op de verkeerde plek blijken te zitten. Notities maken is dus heel erg handig en eigenlijk ook onmisbaar. Zeker als je een tijdje uit je verhaal bent en later weer eens verder wilt schrijven.

Plotten

Ik weet niet eens of dit een officieel werkwoord is, maar het bedenken en uitwerken van een plot voor je verhaal is een kunst. Verzin maar eens iets wat niet al geschreven is! Heel vaak ben ik begonnen aan een verhaal zonder dat ik van te voren had nagedacht over een plot. Dan loop je op een gegeven moment dus vast. Waar schrijf je naar toe? Voegt alles wat je opschrijft ook iets toe? De gouden tip om te ‘plotten’ las ik in het boek ‘Schrijven kreng!’ van Lisette Jonkman (aanrader!). Zij vertelde dat een plot globaal samen te vatten moet zijn in één of twee zinnen die je terug zou kunnen vinden op de filmposter van het verhaal. Als je zo’n zin kunt formuleren, kun je alles steeds een stukje verder uitwerken tot je de moraal hebt beschreven in een tekst die op de achterflap van je boek zou kunnen staan. Lisette gaat er in haar boek nog veel uitgebreider op in, dus als je geïnteresseerd bent zou ik zeker gaan lezen.

Lees, leest, lezen

Over lezen gesproken, dat is dus een cruciaal onderdeel in het leven van een schrijver. Je woordenschat breidt zich uit, je maakt kennis met verschillende schrijfstijlen en verschillende perspectieven. Ik-vorm of juist een alwetende verteller? Verleden tijd of tegenwoordige tijd? Wat vind je het prettigst om te lezen en hoe zou je zelf willen schrijven?

Personages op de bank

En dan de hoofdrolspelers in je boek. Die moeten aanvoelen als echte mensen. Zo bedenk ik mij hoe mijn personage zou zijn als hij/zij nu naast mij op de bank zou zitten. Hoe zien ze eruit, hoe praten ze, wat stralen ze uit? Probeer je personages dusdanig uit te werken dat je ze leert kennen. Je hoeft in je verhaal niet eens elk detail te delen, als je het zelf maar weet. Dat voelt de lezer en bepaalt ook hoe jouw verhaal ontvangen wordt.

Fantasia land

Hoe vaak ik al niet een verhaal geschreven waarvan ik later dacht; dit slaat toch helemaal nergens op? Maarja, dat is misschien ook wel het mooie van schrijven, je kunt helemaal los gaan in je fantasie. Alsof een jongentje genaamd Harry, met een litteken op zijn voorhoofd, een toverstok in zijn hand, op een school voor hekserij voor hokus spocus wel ergens op slaat? Klinkt in eerste instantie ook niet geweldig, maar is het wel degelijk.

Dat is mijns inziens wat er ongeveer komt kijken bij het ‘beginnen aan het schrijven van een boek’ en waar ik dus zelf mee bezig ben. Voor de nieuwsgierigen en schrijvers onder ons 😉 Zijn er nog tips van anderen? Ik nodig je uit ze te delen in de comments!

(Visited 273 times, 1 visits today)
Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sax and the Pretty 31 januari 2016 at 15:05

  Amen, amen, dit is leuk! Nu al zin om te beginnen! X
  Sax and the Pretty onlangs geplaatst…Wat een week – CoachMy Profile

  • Reply Rosa 1 februari 2016 at 11:25

   Yeah!! Jouw column leest al lekker weg 😉

 • Reply Marjolein 31 januari 2016 at 20:16

  Inspirerend Roos!

  • Reply Rosa 1 februari 2016 at 11:25

   Dankjewel lieve Marjolein 🙂

 • Reply Patricia 31 januari 2016 at 21:57

  Leuk artikel! Ik ben zelf ook bezig met het schrijven van een boek. Geen haast, lekker op mijn eigen tempo. Ik had zelf een gedeelte van wat ik heb geschreven in verschillende perspectieven opnieuw geschreven om te zien wat ik zelf het prettigst vind. Heel handig, want ik kwam er al snel achter dat niet alle perspectieven mij even goed liggen 🙂
  Het boek van Lisette Jonkman is inderdaad een echt aanrader! Veel tips, leuke opdrachten en gewoon een handig naslagwerk bij het schrijven van een boek!

  • Reply Rosa 1 februari 2016 at 11:24

   Dankje! Ja dat ben ik ook van plan! Ik dacht altijd dat ik in de derde persoon verleden tjd wilde schrijven, maar het blijft toch knagen. Dan moet je er inderdaad gewoon tijd in stoppen om een stuk in een ander perspectief te schrijven 🙂

 • Reply Aline 27 december 2017 at 14:56

  Verrast blijven… nieuwsgierig zijn en in het witte konijn geloven. Groet van Alice-in-Wonderland.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.