Inspiratie, Persoonlijk

Een brief naar mijn jongere ik

Lieve jongere ik,

Dit jaar zal je een kwart eeuw op deze aardbol rondlopen. Wat gaat de tijd toch snel. Hoewel dat nu misschien nog niet zo lijkt. Ouder worden, of moet ik zeggen volwassen worden, gaat nu eenmaal gepaard met een lach en een traan en de puberteit met zijn onvermijdelijke gênante momenten. Je zal van tijd tot tijd wensen dat de grond onder je voeten verdwijnt, maar vertrouw me, later kun je er om lachen (echt waar, ook die keer dat die meeuw op je hoofd poepte tijdens je eerste schooldag als brugpieper!). Neem die momenten niet zo serieus, het is echt een illusie dat iedereen met jou bezig is. Daar heeft iedereen het namelijk veel te druk voor met zichzelf. Dat geldt trouwens ook voor alle 191 vrienden op msn en Hyves.

Mama zegt altijd ‘meer dan je best kun je niet doen’. Geloof haar, dat klopt namelijk als een bus. Je best doen is iets wat je siert, maar respecteer je grenzen. Op een of andere manier weet je precies waar de grenzen van anderen liggen, maar die van jezelf ben je vaak zoek. Oogkleppen af en luisteren naar je lichaam en gevoel. Een baby kan ook niet van zichzelf verwachten gelijk te kunnen lopen, daar moet het eerst voor groeien en oefenen. Oefenen staat niet gelijk aan alles perfect kunnen. Je leert pas iets als het ook een keertje niet lukt. Dan weet je namelijk wat je niet moet doen en geloof mij, dat is waardevolle informatie hoor. Falen is een succes als je ervan leert en staat echt niet gelijk aan je ondergang.

En dan nog iets, overal bij zijn en overal bij willen horen, daar loop je juist jezelf mee voorbij. Je kunt jezelf niet in 100 stukjes knippen om maar niets te hoeven missen. Probeer eens bij jezelf te horen, alle 100 stukjes bij elkaar. Dat geeft zoveel meer rust. Het gaat erom dat je gelukkig bent, zoals papa altijd zeer terecht aangeeft. Dat perfectionistische gedoe zal er vanzelf voor zorgen dat je op een dag  inzicht krijgt in bepaalde denkfouten die je maakt. Je zal dan eindelijk eens ‘schijt’ hebben aan wat anderen denken (hoera!) en eindelijk de rust leren pakken op het moment dat je jouw grens dreigt te overschrijden. Maak je niet zo druk over je toekomst, het komt echt wel goed met jou! Geniet, relax en doe niet beter dan je best.

Liefs,  Je oudere ik  

Wat zou jij je jongere ik willen meegeven?

(Visited 340 times, 1 visits today)
Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Fred 14 juni 2015 at 20:03

  Niks!, want jouw jongere zelf of ander zal dezelfde emoties en inzichten/twijfels ervaren.

  Het is voor iedereen hetzelfde (in elke tijdlijn)

  Fred

 • Reply Marjolein 15 juni 2015 at 20:30

  Wat een lief stukje. Ik zou mijn jongere zelf willen leren hoe ze naar har intuïtie moet luisteren, want dat heeft altijd gelijk.
  Marjolein onlangs geplaatst…Wat is mindfulness?My Profile

 • Reply Kiss & Make-up 16 juni 2015 at 11:42

  Wat een mooie brief 🙂 Wijsheid komt met de tijd eh. Het is logisch dat je nu dingen weet die je als tiener niet wist of heel anders bekeek.
  Kiss & Make-up onlangs geplaatst…Review | Bioderma Sensibio AR Anti-Redness CareMy Profile

  • Reply Rosa 16 juni 2015 at 12:25

   Haha ja zeker! Al had ik deze brief toen gehad dan had ik het waarschijnlijk ook niet echt begrepen ;p

 • Reply Aline 27 december 2017 at 15:09

  Hoe meer je gaat leven volgens verwachtingen van … , hoe minder je leeft, en hoe groter de verwachtingen almaar worden. Loslaten dus, die handel. VER weg en leren WACHTEN. ’t Komt wel.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.