Columns, Inspiratie

Disney fucked us up – Daten en relaties anno 2015?

Ik vond laatst een foto terug van een vriendenboekje waar ik in geschreven had toen ik nog te veel naar Disney films keek. Op de vraag ‘wat wil je later worden?’ antwoordde ik; zeemeermin. Natuurlijk geïnspireerd door de roodharige prinses Ariël, wiens sprookje ons doet geloven dat de prins op het witte paard vanzelf langskomt om ons te redden. Of wat dacht je van Assepoester? Trekt één keer een nieuwe jurk aan en prins charming gaat stad en land af om deze dame op te sporen. Sneeuw Witje? Geen één van de zeven dwergen maakte ook maar een kleine kans. Jezus, Disney. Zou dat een reden kunnen zijn dat wij onafhankelijke vrouwen van tegenwoordig er een bijzonder verwachtingspatroon en eisenpakket op na houden als het aankomt op daten en relaties?

De biologie van de mens zit toch ingenieus in elkaar. Zo ruiken we onbewust aan elkaar om de mate van aantrekkelijkheid te bepalen en wordt verliefdheid schaamteloos ingezet om onze focus op die ene adonis te richten, in de hoop op nageslacht. Geen wonder dat zo ongeveer iedereen in hun twintiger jaren druk bezig is met daten, seks en relaties. Het opbouwen van onze huisjes, boompjes en beestjes aan de ene kant en het omgaan met rondvliegende hormonen en feromonen aan de andere kant. Nu we financieel en sociaal gezien zo ongeveer onafhankelijk kunnen zijn, vraag ik mij af; Wat is de insteek van een relatie anno 2015? Steeds meer mensen om mij heen lijken namelijk in de war en ook ik sta af en toe raar te kijken van mezelf. Zou ik nou wel kinderen willen of niet? Op welke leeftijd dan? Hoe regel je dat dan? Trouwen? Kunnen we wel een leven lang trouw beloven? Het afgelopen jaar zijn er 62.000 mensen getrouwd en 30.000 mensen gescheiden. Holy Fuck. Volgens psycholoog Marcelino Lopez is de moderne definitie van een relatie ‘Twee mensen met verschillende persoonlijkheden, achtergronden en verlangens die proberen elkaar vrijwillig zo lang als mogelijk te bevredigen op emotioneel, seksueel, intellectueel, vriendschappelijk en huishoudelijk niveau. Het liefst zonder pauzes en seksuele inmenging van derden, vaak in het hetzelfde huis.’ Te bedenken dat de nieuwigheid in menig relatie er na een aantal jaar af is, moet er wel genoeg overblijven om dit vol te houden. Zeker nu we niet meer gebonden zijn aan kleine sociale kringen en we meer keus hebben dan ooit, is de verleiding en omgang met veel andere mensen de gewoonste zaak van de wereld. We kunnen ons dopamine systeem (beloningssysteem in de hersenen) naar hartenlust blijven prikkelen. Als ik met vriendinnen praat wordt er niet meer gesetteld voor een dwerg met een schattig huisje in het bos, maar willen we alleen nog gaan voor een relatie met een prikkelende prins. Zo eentje met een leuk kasteel en een goede baan. Thanks Disney.

Ik denk dat we ons af en toe even moeten realiseren, dat de verbinding met andere mensen uiteindelijk is wat een mens gelukkig maakt, niet per se alle voorwaarden die we stellen aan een partner. Hoe we die verbinding vormgeven is aan ons, daar is geen instructieboek voor geschreven helaas. Natuurlijk zit die biologie met bijbehorend dopamine systeem niet voor niets in ons lijf en is het altijd goed om te weten wat je wel en niet wilt, maar soms vraag ik mij wel eens af waar dat heen gaat met ons. Als wij onze verwachtingen en eisen in een tijd met een overvloed aan keuzes niet in de gaten houden, wat zou de insteek van een relatie anno 2115 dan zijn?

(Visited 435 times, 1 visits today)
Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Marloes/GLAMOURMOES 6 april 2015 at 13:45

  Wat een interessant artikel heb je geschreven Roos. Ikzelf heb geen relatie, maar ik merk wel dat ik veel eisen stel aan een potentiële partner haha.
  Marloes/GLAMOURMOES onlangs geplaatst…Citytrip naar LissabonMy Profile

  • Reply Rosa 7 april 2015 at 20:28

   Ja grappig om daar eens over na te denken he! 🙂

 • Reply Marjolein 6 april 2015 at 13:49

  Heel herkenbaar Roos, het gaat uiteindelijk allemaal om verbinding met andere mensen, in wat voor vorm dan ook. Inspirerend om te lezen!
  Marjolein onlangs geplaatst…Mijn favoriete online yogadocentenMy Profile

  • Reply Rosa 7 april 2015 at 20:27

   Ah Dankje Marjolein! 🙂

 • Reply Manon 6 april 2015 at 19:33

  Mooi artikel. En ik ben het helemaal met je eens!
  Manon onlangs geplaatst…HELLO SWEET APRIL !! ♡My Profile

 • Reply josien 7 april 2015 at 06:08

  Like!
  josien onlangs geplaatst…OntbijtkoekMy Profile

 • Reply Sara 7 april 2015 at 19:05

  Wat een goed geschreven stuk! Ben benieuwd hoe jij het vormgeeft, wil jij in de toekomst b.v. trouwen of vind je dat teveel druk leggen op een relatie?

  • Reply Rosa 7 april 2015 at 20:27

   Dankjewel Sara! Ik wil wel trouwen, maar vooral voor eventuele kinderen. Het vormt toch je gezin (qua hoe alles voor iedereen geregeld is en qua achternaam) en zo een dag vol liefde is natuurlijk helemaal het einde. Ik merk dat de mate in hoe graag ik dat zou willen in fasen komt. Soms wil ik het meer en soms minder. Lastig he? haha 🙂

 • Reply De Dotties 9 april 2015 at 21:29

  Wat heb ik ervan genoten om dit artikeltje te lezen! Ik ben het er trouwens 100%mee eens en stel me af en toe weleens dezelfde vragen!

  • Reply Rosa 14 april 2015 at 06:48

   Super leuk om te horen!

 • Reply Sas 10 april 2015 at 18:08

  Wat een moi geschreven en verwoord artikel.
  Amen!

 • Reply Fred 11 april 2015 at 16:27

  Professor Overdorp hier,

  Het ligt eraan vanuit welke mentale positie jij dit vraagstuk bekijkt:

  A: Astrologies , dan kun jij simpel naar de jouw toegekende karaktereigenschappen

  kijken en toepassen.

  B: Mentaal,hierbij is het van belang dat jij voor jezelf realiseert wat jij gevoelsgewijs

  zelf wilt. Dit vereist brute zelfinzicht.

  C: Levenservaring,want dan komen alle scenarios vanzelf voorbij.

  http://www.cartoonspot.net/looney-tunes/images-looney-tunes/wile-coyote-A.jpg

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.