Columns, Inspiratie

Column – Uitstelgedrag

Ik open mijn vriezer opzoek naar een pak frikandellen maar in plaats daarvan zie ik een gigantische ijsklomp aan de rekken hangen. Alsof het complete continent Antarctica zijn heil in mijn vriezer heeft gezocht, opgejaagd door de ellende van de opwarming van de aarde. Ergens tussen het ijs en de binnenkant van mijn vriezer vind ik een verfrommeld oranje Mora doosje met nog twee frikandellen, die ik met een bijtel te lijf zou moeten gaan om van elkaar te scheiden. Zucht, weer een klusje dat ik al maanden uitstel..

Als je een pen op het papier zet en er vervolgens onwillekeurige lijnen mee trekt zonder het contact tussen de pen en het papier te verbreken, krijg je zeg maar de situatie die zich soms afspeelt in mijn hoofd. Een grote chaos. Een wirwar waardoor ik niet meer duidelijk kan functioneren en alles tegelijk wil aanpakken en afmaken. Ik heb hier nog een afspraak, daar nog een mailtje te versturen, 3 miljoen kledingstukken te strijken, boodschappenlijstjes te bedenken en die verdomde vriezer te ontdooien. Als perfectionist met de neiging om elke deadline te halen probeer ik deze rommel in mijn hoofd vaak te bestrijden met het To-do lijstje. Een soort wc eend voor mijn hoofd. Even een rondje door mijn agenda en mijn huis en dan alles opschrijven dat er nog gebeuren moet. Zo. Morgen ga ik dat lijstje helemaal afwerken, denk ik dan.

Ik heb er geen valide onderzoek op losgelaten, maar dat lijstje heb ik nog nooit helemaal af kunnen vinken in één dag. Zelfs niet als ik daar in theorie tijd voor had. Het lukt gewoon niet. Zelfs het schrijven van dit blogje heb ik al dagen uitgesteld. Hoewel de helft van het lijstje vaak wel lukt en ik mijzelf graag voorhoud dat ik altijd van een half vol glas uitga, ben ik ontevreden want ik blijf klusjes uitstellen. Die documentaire op tv was té interessant, dat whatsapp gesprek té grappig of dat boek té leuk om weer dicht te doen. Toch zet ik de meest belangrijke taken op deze manier wel feilloos onder elkaar. Ik doe zo namelijk alleen het brood nodige van het lijstje, toch? Van uitstel komt afstel, maar mán, wat fijn om te zien dat ik prioriteiten kan stellen.

Ps. Nog een zeer leerzame tip: probeer nooit om twee aan elkaar gevroren frikandellen met een smeermes te scheiden. Just so you know.

(Visited 464 times, 1 visits today)
Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Sara 5 september 2015 at 16:02

  Goed bekeken, prioriteiten stellen is zeker te verkiezen boven dwangmatig en overspannen een lijst afwerken. Misschien een vreemde tip, maar wat mij helpt als ik last heb van uitstelgedrag is het volgende:
  Je wil een blog schrijven, maar eigenlijk weet je niet zo goed waarover en heb je geen zin om eraan te beginnen (terwijl je het diep in je hart leuk vindt en ook heel goed kunt!). Dan ga je iets doen waarvan je weet dat je er echt een pesthekel aan hebt (b.v. die vriezer ontdooien of strijken, weet niet of het zo is, maar bedenk maar iets wat je echt niet leuk vindt). Vervolgens ga je die vreselijke taak uitstellen door aan je blog te werken!!! Dan voelt bloggen als een leuk uitstelmomentje (i.p.v. moeten).

  • Reply Rosa 7 september 2015 at 16:47

   Haha dat is inderdaad een heel andere manier van kijken, goede tip!

 • Reply Fred 6 september 2015 at 09:06

  Jouw gedrag is nu eenmaal jouw karakter.

  Go with the flow.

  Werk als je energie en inspiratie hebt.

 • Reply Kiss & Make-up 16 september 2015 at 12:48

  Ik ben het tegenovergestelde van een uitsteller. Zodra ik weet dat er iets moet gebeuren – ook al heb ik nog weken of maanden tijd om het te doen – begin ik eraan en werk ik als een bezetene door. Op zich is dat natuurlijk niet slecht, maar too much is wel too much soms.
  Kiss & Make-up onlangs geplaatst…Personal | Hawaii honeymoon recapMy Profile

  • Reply Rosa 18 september 2015 at 22:02

   Wel super knap en efficient 🙂

 • Reply Michelle Verdienen 15 november 2015 at 03:29

  Ik vind een scheermes op zich wel een slim idee. Lekker scherp. Maar misschien toch beter een ander soort mes gebruiken. Of gewoon even geduld hebben.
  Michelle Verdienen onlangs geplaatst…Ken jij Tirendo al? Anders is dit een tip van ons!My Profile

 • Reply Aline 27 december 2017 at 15:00

  PS Nog een leerzame (maar die komt niet van mezelf, maar van ene ridder, genaamd Sarah): “Get your sh*t together”. Over to-do lijstjes en hoe ze af te werken. Vergeet vooral je sleutels, je gsm en je portefeuille niet!

 • Reply De kunst van keuzes maken - VolgensRoos 15 april 2018 at 12:42

  […] uitstellen ben ik al Koningin, maar het wegduwen van grote keuzes in het leven is ook een specialiteit van mij, zo blijkt. Het is […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.