Columns, Inspiratie

Column – Lit Jumeaux

Lit Jumeaux. Wel eens van gehoord? Het is o.a. een chique term voor een extra groot dekbed van 2.40 breed. Voor de stelletjes onder ons. Samen onder één deken, maar dan wel met een beetje persoonlijke ruimte. Hoe is het dan mogelijk dat ik elke avond als een soort professionele burrito in de dekens gerold lig en mijn vriend moet vechten voor een beetje warmte? Met mijn geringe postuur zou 1.20 m toch genoeg moeten zijn? Misschien is het wel een kwestie van controle. Alle dekens onder mijn hoede. Als een soort bescherming tegen de monsters onder mijn bed (die zijn sinds mijn jeugd nog niet helemaal verdwenen namelijk – ik betrap mijzelf er nog steeds wel eens op dat ik met een sprongetje op bed spring zodat niemand mijn enkels kan grijpen). Het is duidelijk een psychisch dingetje. Al moet ik eerlijk bekennen dat het ook gewoon heel lekker ligt met een hoop dekens tussen de benen.

Komt het niet vaker voor dat de vrouw alle dekens inpikt? Eigenlijk zijn die nachtelijke details best wel typerend voor een stel. Het bed is toch een ontspannen punt in onze dagelijkse beslommeringen. Er worden cruciale levensbepalende keuzes besproken (en gemaakt ;)), boeken gelezen, er wordt uitgeziekt, geknuffeld en gedroomd. Sommige stelletjes kijken er zelfs films en ik denk dat er in menig master bed kruimels te vinden zijn van een zondags ontbijtje. Kijk eens naar het nachtkastje en je weet in een klap meer over de persoon die elke avond zijn hoofd te ruste legt op het naast gelegen kussen. Wel of geen nacht lampje? Of een digitale wekker, zodat je midden in de nacht in paniek kunt aftellen hoeveel minuten je nog kunt slapen als je weer eens wakker ligt. Of misschien een leeg glas waar jus d’orange in heeft gezeten van dat ene zondagse ontbijt.

Bij mij staan mijn pantoffels altijd naast het bed als het winter is. Ja, ik heb inderdaad bijna altijd koude voeten. Het fleecedekentje dat overdag keurig over ons voeteneinde gedrapeerd ligt ondersteunt deze theorie. Misschien is het inpikken van onze ‘lit jumeaux’ deken toch niet zo gek. De meeste vrouwen hebben het gewoon altijd koud.

fun_cartoon_duvetcover

(Visited 214 times, 1 visits today)
Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sara 27 juli 2015 at 18:30

  Super geschreven en herkenbaar dat gevecht om de kussens en dekens! Ik las op Instagram dat je met een boek bezig bent? Waarover gaat dat of is dat nog een geheim project? In ieder geval hoop ik echt vaker iets te lezen (ik wil je niet onder druk zetten ofzo) maar er zijn weinig van dit soort goed geschreven en originele blogs (alleen al waar je woont, een woonboot) die niet alleen maar een soort advertorials zijn.

  • Reply Rosa 27 juli 2015 at 19:10

   Wauw, wat een onwijs leuke reactie! Dankjewel hiervoor! Het is echt mijn doel om hier te schrijven, puur uit mezelf. Het is erg leuk om te lezen dat het gelezen wordt en dat je het ook leuk vindt! Naast deze kortere stukjes ben ik inderdaad bezig met een boek. Het is fictief en ik ben er nu een aantal maanden mee bezig. Ik neem er lekker de tijd voor en zodra het echt een beetje body begint te krijgen en wil ik er een keer een artikel aan wijden hier 🙂 Ik heb best veel ideeën en het is soms best moeilijk om 1 verhaal echt helemaal af te schrijven, vandaar dat ik de inhoud nog even een verrassing houd. Misschien een brutale vraag, maar zou jij een boek van mij willen lezen? Het is éen ding om een kort stukje van iemand te lezen, maar een heel boek is natuurlijk andere koek!

 • Reply Kiss & Make-up 28 juli 2015 at 11:18

  Is het niet lit jumeaux? Als in: tweelingendbed? 🙂

  Either way, ik herken dat gevecht om de dekens wel, haha. Veel mensen denk ik, want ’t is een graagbesproken onderwerp!
  Kiss & Make-up onlangs geplaatst…Review | Rausch Willow Bark Treatment Shampoo + Rausch Ginseng Caffeine ShampooMy Profile

  • Reply Rosa 29 juli 2015 at 10:38

   Het is inderdaad met een u ! Ik zal het even veranderen hehe. De benaming staat inderdaad ook voor een tweeling bed, maar wordt ook gebruikt voor het grootst te verkrijgen dekbed 🙂

 • Reply Marloes/GLAMOURMOES 28 juli 2015 at 21:13

  Hehe wat grappig om te lezen. Ik slaap alleen in mijn bed van 1.60 bij 2.00 m, maar word soms wakker en dan lig ik diagonaal in bed. Ik heb trouwens ook altijd pantoffels naast mijn bed (drie paar zelfs). En als ik midden in de nacht wakker word en ik kijk op de klok dan bedenk ik ook altijd dat ik nog maar zo kort kan slapen tot de wekker gaat.
  Marloes/GLAMOURMOES onlangs geplaatst…GLAMOURMOES’ WEEKLY #68: Toffe peren, outfitfoto’s en zebra cakeMy Profile

  • Reply Rosa 29 juli 2015 at 10:40

   Dat is zo lekker, dat diagonaal wakker worden in een groot bed.. met alle dekens!

 • Reply Sas 29 juli 2015 at 07:58

  Grappig om te lezen dit! Wij hebben een groot bed (geen idee hoe groot) en bij ons is het om en om wie de deken pikt haha.
  Sas onlangs geplaatst…Decoratie-tijd!My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.