Boeken

Boekreview: Koekoeksjong – Robert Galbraith

Niet heel lang geleden kreeg ik advies van Daphne Deckers via Instagram. Ik heb ooit huilend van het lachen op de bank gelegen met haar boek ‘De geboorte van een gezin’ en dat had ik als reactie onder een van haar foto’s neergezet. Toen ze heel leuk reageerde, vroeg ik haar om advies voor beginnende schrijvers. Een van de tips die ze gaf was om zelf veel te lezen als je wilt schrijven. Voor een boekenwurm als ik is dat een heerlijk advies! Soms is het alleen best moeilijk om een goed boek uit te kiezen. Ik lees veel en het lijkt me leuk om af en toe eens een boekreview te maken, zodat het kiezen van een boek voor jullie een stukje makkelijker wordt. Mijn favoriete schrijver is J.K. Rowling, dus laten we beginnen met een boek van haar genaamd ‘Koekoeksjong’. Maar er staat toch Robert Galbraith als auteur op de kaft vermeld? Dat klopt, dat heeft J.K. Rowling expres gedaan.

De beroemde auteur van de Harry Potter serie was de eerste schrijfster in de wereld die door haar boeken miljonair is geworden. Elk boek waar haar naam op staat heeft daarom grote kans direct gekocht te worden en zo op de bestseller lijst terecht te komen. Hoe leuk dat natuurlijk ook is, het gaat Joanne Rowling erom dat een boek gekocht wordt om het verhaal en niet om de naam die erop staat. Daarom heeft ze een nieuwe serie, dat draait rondom de privédetective Comoran Strike, geschreven onder de naam Robert Galbraith. Echter sprak iemand van het advocatenkantoor waar dit geheim bekend was haar mond voorbij en belandde dit nieuws op twitter. Toen ik mijn versie van Koekoeksjong kocht stond er een grote sticker op de voorkant met ‘Robert Galbraith = J.K. Rowling’. Je kunt je voorstellen dat het boek direct in grote getalen over de toonbank ging en mevrouw Rowling haar plannetje hiermee in duigen viel.

Dit boek bevat 519 pagina’s en is geschreven in de derde persoon verleden tijd, net als de Harry Potter boeken. Persoonlijk vind ik dit hij-zij-perspectief van een verteller het fijnste om te lezen. Toch wil ik hier even bijzeggen dat het soms een klein beetje verwarrend kan zijn in het geval van Koekoeksjong, omdat Rowling zeer veel personages bij het verhaal betrekt. Hierdoor is het soms lastig om te onthouden wie, wie ook alweer is.

Op naar het verhaal. Ik zal eerst een korte samenvatting geven zonder spoilers:
Comoran Strike is een privédetective met een kantoor in Londen. Zijn leven is een puinhoop. Hij heeft zijn been verloren in Afganistan, hij en zijn verloofde zijn net uit elkaar en hij zit in de schulden. Als een beroemd topmodel een dodelijke val maakt van een balkon en de politie ervan uitgaat dat het een zelfmoordpoging is geweest, wordt Strike ingeschakeld door haar broer. Strike neemt de klus dankbaar aan, maar naar mate hij steeds verder komt met zijn onderzoek, blijkt de zaak een gevaarlijke wending te nemen.

Hoewel ik ervan kan smullen dat Rowling tot in details kan omschrijven wat, waar en wanneer iets gebeurt, moet ik toegeven dat het verhaal de eerste 200 pagina’s een beetje lastig was om in te komen. Er worden zoveel nieuwe personages (mensen die ondervraagd worden, familieleden, politiemensen, buren etc.) geïntroduceerd, dat het echt even opletten geblazen is. Daarna is het verhaal duidelijk rondom de val van het topmodel en zijn de personages uitgediept. Dat was ook het punt dat ik echt door wilde lezen omdat je toch het gevoel hebt de zaak op te lossen samen met de hoofdpersoon. De uiteindelijke ontknoping had ik zelf totaal niet aanzien komen, dat maakte het erg spannend. Toch had ik graag gezien dat je als lezer iets meer aanwijzingen zou krijgen richting het einde, zodat je zelf ook een soort theorie kunt bedenken. Het is namelijk zo dat Comoran Strike wel door laat schemeren meer te weten, jij als lezer weet het alleen nog niet. De hoofdpersoon is erg slim en dat maakte mij als lezer weer heel nieuwsgierig naar zijn denkwijze.

Op de kaft staat dat het een thriller is, dat vind ik zelf eigenlijk niet. Het is echt een mysterie van een detective dat goed in elkaar zit. Je kunt echt merken dat Rowling alles tot in detail heeft uitgedacht zoals we van haar gewend zijn. Hoewel het boek niet mijn persoonlijke top 5 haalt, heb ik het tweede deel ‘Zijderups’ al uit de bibliotheek gehaald vanmorgen. Als je van detectives houdt, dan is dit zeker een aanrader. Als je dit boek zelf ook gelezen hebt, hoor ik graag wat je ervan vond in de reacties onder dit artikel 🙂

(Visited 254 times, 1 visits today)
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Kiss & Make-up 10 augustus 2015 at 17:28

  Ben hier zelf al een tijdje benieuwd naar!
  Kiss & Make-up onlangs geplaatst…Long straight wedding hair with the ghd V Opal StylerMy Profile

 • Reply Sas 12 augustus 2015 at 07:19

  Leuke review, alleen niet echt mijn boek zo te lezen 🙂
  Sas onlangs geplaatst…Printables, ze hangen!My Profile

 • Reply Fred 16 augustus 2015 at 00:19

  Huiswerk: http://www.thewritersjourney.com/hero's_journey.htm#Practical

  Joseph Campbell-The hero with a Thousand faces.

  Hierin word aangegeven hoe de opbouw van een boek of script is…

  Standaard werk.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.