Inspiratie, Persoonlijk

5 levenslessen in 25 jaar

Hoera, ik ben jarig! 25 jaar, een kwart eeuw, het is toch wel een bijzondere mijlpaal. Temeer omdat de tijd vooral de laatste paar jaar voorbij is gevlogen. Alsof het elk jaar dat ik ouder word, sneller gaat. En dat is best een gek besef, want hoewel nu nog een jong bloempje, dat is zo voorbij. Voor ik het weet staat de volgende mijlpaal voor de deur. Maar voordat ik te ver vooruit kijk, lijkt het mij leuk om eens terug te kijken. Wat heb ik de afgelopen jaren nou eigenlijk geleerd in het avontuur op weg naar the big 25?

 1. Givers need to set limits because takers rarely do

Ik weet nog goed dat ik ooit klaagde over een vriendin waar ik veel voor deed. Zij deed nooit eens iets terug uit zichzelf. Mijn luisterend oor zei toen; ‘Je kunt nooit verwachten dat mensen hetzelfde doen voor jou. Soms is het niet eens bewust maar zien ze gewoon niet wat je wilt. Het beste wat je kunt doen is jouw eigen grenzen bewaken in wat je voor een ander doet en uitspreken wat je graag zou willen. Dat is duidelijk. Dingen verwachten van mensen niet.’

 1. You can be the ripest peach in the world, but there is always going to be someone who hates peaches

Omdat niet iedereen je aardig en leuk KAN vinden. Daarvoor zijn er simpel weg te veel smaakjes op de wereld. End of story.

 1. Dont worry about being succesful but work toward being significant and succes will naturally follow

In een wereld van de cijfertjes, het aantal likes, volgers, mate van afstuderen en geld, is succes een hot topic. Neem alleen de blogwereld en iedereen is ermee bezig. Maar ik geloof nu (eindelijk) echt dat als je iets doet uit passie, gefocust alleen op het doeN en niet op het doeL, als je een blogpost schrijft bijvoorbeeld, het veel fijner is. Als iets goed is, vormt het vanzelf een voedingsbodem voor meer.

 1. Worrying will never change the outcome

Oke, bij deze lieg ik een beetje, want dit doe ik nog veel te vaak. Zorgen maken over kleine irrelevante dingen, zeker op momenten dat ik er toch niks aan kan doen. Misschien is About Time daarom wel mijn favoriete film (ga.kijken.nu.meteen!!). Daarbij heb ik altijd veel te veel denkfouten gemaakt. Ik maakte me zorgen want… ik ging invullen hoe de toekomst zou zijn (nu wordt het nooit meer wat!), ik ging bedenken wat iemand anders dan over mij zou denken (nu denkt diegene vast dat..) etc. Feit blijft dat je niet in de toekomst kunt kijken en zeker niet in andermans hoofd. Kost alleen maar energie om dat te gaan zitten invullen en je er vervolgens ook nog druk over te maken. Op deze manier energie verspillen helpt je niet verder.

 1. Never make someone your priority if you remain their option

En dan de laatste. En misschien wel de moeilijkste. Soms heb je geen controle over gevoelens voor een ander. In welke relatievorm dan ook. Dan komt het ook voor dat je gevoelens voor iemand groter kunnen zijn dan de gevoelens die zij voor jou hebben. Zo heb ik wel eens afspraken laten schieten omdat ik plek wilde vrijhouden voor het geval dat mijn ex misschien wel een keer tijd zou hebben. Zat ik hele weekenden thuis op de bank met mijn 17 jaar. Gekkenwerk. Als iemand jou als een prioriteit ziet, dan ben je dat ook. Maak van iemand geen prioriteit als jij alleen maar een leuke optie bent die net zo goed niet aan bod kan komen.

Verstandig lijstje zo he? Zeker handig om te relativeren en soms merk ik dat ik echt verder gegroeid ben en dit alles steeds makkelijker kan toepassen. Vaak genoeg merk ik ook dat het even helemaal niet lukt, maarja, dan komt mijn kleine hartje om de hoek kijken en die wil nog wel eens ruzie maken met mevrouw verstand. The struggle is real. Dat is het leven. De beste attitude om te leren is in ieder geval om alles aan te pakken op jouw eigen manier. Zodat je net als die Frank Sinatra kunt zeggen; I did it my way.

(Visited 1.206 times, 1 visits today)
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Caro ~ My Beautycase 28 december 2015 at 09:31

  Wat leuk om jou levenslessen te lezen, ik vind dat heel inspirerend en kan er altijd wel iets uithalen! Bedankt voor het delen! 🙂

  • Reply Rosa 3 januari 2016 at 16:27

   Dankjewel voor je leuke reactie 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.